Door de komst van ChatGPT lijkt contentcreatie makkelijker en sneller dan ooit. Is dit een bedreiging of een verrijking voor tekstschrijvers? Ik vroeg het aan ChatGPT zelf. 

Wat is ChatGPT? 

ChatGPT is een chatbot die teksten schrijft op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Stel de chatbot een vraag en er rolt binnen no-time een uitgebreid antwoord uit. Het lijkt een revolutionaire doorbraak op het gebied van contentcreatie. 

Betekent dit dat menselijke tekstschrijvers overbodig worden, en dat ik beter kan stoppen als Typograaf? Ik besloot het zelf te vragen aan ChatGPT. Het antwoord luidde als volgt:

“Nee, ChatGPT maakt tekstschrijvers niet overbodig. Hoewel AI in staat is om indrukwekkende teksten te genereren en veel informatie en kennis heeft, heeft het geen gevoel voor creativiteit en kan het niet dezelfde menselijke toon en emotie in teksten brengen zoals een professionele tekstschrijver dat kan.

Tekstschrijvers zijn getraind om doelgerichte en aantrekkelijke teksten te schrijven die aansluiten bij de behoeften van een specifiek publiek. Ze weten hoe ze de aandacht van lezers kunnen vasthouden en hoe ze de boodschap op een overtuigende manier kunnen overbrengen. Bovendien kunnen tekstschrijvers strategieën ontwikkelen om een bepaald merk of bedrijf te promoten en op te bouwen.

ChatGPT kan zeker een waardevolle aanvulling zijn op het schrijfproces van tekstschrijvers. Het kan bijvoorbeeld dienen als een hulpmiddel om inspiratie op te doen, ideeën te genereren of om het schrijfproces te versnellen. Maar het kan niet volledig de taak van een professionele tekstschrijver overnemen.” 

Wat betekent dit voor tekstschrijvers?

Allereerst ben ik blij dat ChatGPT bevestigd heeft wat ik zelf ook al dacht: dat dit een waardevol middel kan zijn om het schrijfproces sneller op gang te brengen, maar dat AI niet in staat is om menselijke creativiteit en strategische communicatie te vervangen. 

Mijn vraag aan ChatGPT was mijn eerste ervaring met tekstontwikkeling door AI. Daarna ben ik verder gaan experimenteren met AI-gegenereerde social media posts. Ik stelde vragen en voerde onderwerpen in, waarop ik  een antwoord kreeg dat ik naar eigen hand bij ging schaven. Ik merkte dat het mij enorm hielp met inspiratie opdoen en zie veel kansen om sneller en efficiënter te werken. 

Wat betekent dit voor jou als klant? 

Veel tekstschrijvers werken met een uurtarief voor tekstproductie. Hierin zit het creatieve proces verwerkt dat onlosmakelijk verbonden is aan tekstschrijven. Dit houdt in: bepalen wat een relevant onderwerp is, bepalen wat een interessante invalshoek is voor de doelgroep, inspiratie opdoen, tekst  typen, tekst schrappen, meer inspiratie opdoen… Dit herhaalt zich tot er een goede basis op papier staat. Met behulp van AI kun je dit proces versnellen. Een sneller proces betekent voor jou: minder uren op de teller om af te rekenen.

Misschien denk je nu: ‘kan ik niet gewoon zelf aan de slag met ChatGPT, in plaats van er een tekstschrijver bij in te huren?’ Dat is helaas een zeer slecht idee. Wanneer je ChatGPT gebruikt zonder enige kennis van content, SEO en marketing, kunnen er een aantal zaken misgaan, zoals:

  1. Google kan ChatGPT-teksten zien als spam, wat kan leiden tot een mindere score in de zoekmachine-ranking. Hierdoor komt je website lager in de zoekresultaten van Google te staan.
  2. Je loopt het risico dat zinnen of zinsdelen overeenkomen met content van andere websites met een soortgelijk aanbod. Niet alleen Google straft dit af, maar ook potentiële klanten die jouw website vergelijken met die van concurrenten zien dit. Dit kan als gevolg hebben dat de klant denkt dat je geen uniek verhaal en/of eigen visie hebt.
  3. ChatGPT genereert enkel een antwoord of reactie op basis van de input die je geeft. De teksten bevatten verder geen consequente, unieke tone of voice waarmee je jouw doelgroep echt aanspreekt.
  4. ChatGPT is nog volop in ontwikkeling. Daardoor kan het voorkomen dat de gegenereerde antwoorden niet altijd kloppen. Als bedrijf wil je expertise uitdragen: onjuiste informatie op je website wil je dus vermijden.
  5. ChatGPT begrijpt geen contentstrategie en kan deze dus niet voor je uitvoeren of verzinnen. Zonder plan op basis van kennis en onderzoek is het lastig om te groeien op social media en om relevante content te (blijven) creëren.
  6. ChatGPT kan geen rekening houden met nuances en context. Als je bijvoorbeeld een goede SEO-tekst wilt schrijven, omvat dat meer dan alleen het plaatsen van zoekwoorden. Daartoe is ChatGPT namelijk prima in staat, maar de kunst is om een balans te vinden tussen zoekmachine-optimalisatie en leesbaarheid. Menselijke tekstschrijvers kunnen deze balans beter vinden omdat zij wel rekening kunnen houden met nuances en context.

Conclusie: wel of geen ChatGPT?

Zie het niet als een keuze: óf een copywriter óf ChatGPT. Ik ben ervan overtuigd dat het het allebei kan.

Ben je het met me eens, of heb je nog wat vraagtekens? Neem gerust contact met me op om samen te kijken hoe een tekstschrijver, met of zonder ChatGPT, in jouw contentstrategie past.